10 sposobów na wzmocnienie odporności
9. W razie infekcji – czosnek i miód.
![](https://i.wm.pl/00/08/96/15/n/garlic-1144921-1280-picture57dfba040b293.jpg)
Zobacz zdjęcie w pełnym rozmiarze
Jeśli poczujesz, że coś cię „bierze”, sięgnij po czosnek. To znany od wielu lat naturalny antybiotyk, który zawiera witaminę C i PP oraz allicynę. Ta ostatnia ma silne działanie bakteriobójcze i zwiększa aktywność leukocytów, odpowiedzialnych za produkcję przeciwciał, czyli, mówiąc wprost, za odporność organizmu. Allicyna uwalnia się podczas miażdżenia ząbka czosnku, ale ulatnia się podczas obróbki cieplnej, dlatego najzdrowiej jeść go na surowo. A jeśli do czosnku dodasz trochę bogatego w witaminy i mikroelementy miodu, który ma działanie bakteriobójcze, skutecznie odpędzisz chorobę. Taką mieszankę możesz zażywać profilaktycznie – w odpowiednich dawkach na pewno nie zaszkodzi. Chcesz wiedzieć więcej o czosnku? Zajrzyj TUTAJ